Hvad er dyrt og hvad er billigt?

Jeg har tit spekuleret på, hvorfor kunder, der køber eksterne projektledere og konsulenter er så fokuserede på timeprisen i stedet for at koncentrere sig om det, der produceres af de pågældende konsulenter. Hvis en ekstern projektleder kan drive et projekt igennem hurtigere og billigere end 1-2 interne projektledere ville kunne, så vil det være en økonomisk fordel at købe ekstern hjælp. Forsinkede projekter koster dyrt, og binder værdifulde ressourcer op, som ellers kunne være brugt til mere fornuftige ting.

Eksterne projektledere, bl.a. jeg selv, kommer ind i en given kundes organisation med en erfaring og viden fra et utal af projekter, der gør, at produktiviteten er i top fra dag 1 ligesom man kan kickstarte en kompetenceopbygning hos interne ressourcer, som løbende får  “on-the-job” træning. Man deler ud af sine erfaringer, sit materiale m.v. samtidig med, at man får det samme fra hånden, som der måske skulle 1,5 – 2 interne personer til at udføre.

Og hvorfor gør de så det? Det er bl.a. fordi de eksterne konsulenter kan fokusere 100% på den opgave, som de er købt ind til. De deltager ikke i interne aktiviteter, f.eks. møder, undervisning etc., og forstyrres ikke af organisatoriske forhold, og kan derfor være meget mere effektive. Kunderne kan desuden med meget kort varsel komme af med en ekstern konsulent og helt uden ekstra omkostninger.

Eksterne konsulenter bliver kun betalt for hver produktiv time. Er man syg, skal man på kursus, eller skal man på ferie, så betaler kunden ikke en krone. Pension m.v. er også konsulentens eget problem. Faktisk skal eksterne konsulenter kun bruge en stol og et bord, og trækker således kun minimalt på kundens interne ressourcer.

Hvis man således tænker timepris sammen med produktivitet og overheadomkostninger til interne ressourcer, så ender det tit med, at de eksterne konsulenter bliver billigere i drift end de interne ressourcer. Særligt da den højere produktivitet meget ofte betyder reduceret projektgennemløbstid. For hver uge man kan spare at binde et projektteam på bare få personer op på et projekt, kan konsulentens omkostninger nemt betale sig hjem.

Så hvad er dyrt og hvad er billigt?

About Annette V

Agil specialist og realist. Scrum og Kanban træner, agil coach og rådgiver. Foredragsholder og forfatter. Grundlægger og ejer af Xvoto ApS. Agile specialist and realist. Scrum and Kanban trainer, agile coach and advisor. Public speaker and author. Founder and owner of Xvoto ApS
This entry was posted in Projektledelse and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s