Jeg har nemlig et engangstilbud på en Kanban-pakke til dig
I de sidste +11 år har jeg nørdet agile metoder og frameworks. Jeg underviser i dem, og jeg bruger dem i praksis på de agile implementeringer, som jeg er en del af. Jeg spiser min egen medicin og mærker på min egen krop, hvad der virker og hvad der ikke gør.
Det jeg ser ”derude” er, at der florerer en masse misforståelser om, hvad Kanban-metoden går ud på. Det er ærgerligt og jeg gør alt for at ændre det. Ikke bare fordi jeg er blevet tilfældigt forelsket i Kanban, men fordi jeg har været hele vejen rundt i det agile univers og set (og selv bevist), hvor overbevisende resultater man kan skabe ved at arbejde systematisk med sine opgaver “the Kanban way”.
Kanban-metoden går ud på at sætte et system op omkring sine teams og aktiviteter og den måde, man arbejder med dem på. Enten i enkelte teams eller i hele organisationen og det er ligegyldigt hvilken slags viden man arbejder med, eller hvilken metode, man har valgt. Scrum, SAFe, PRINCE2 osv.
Men så længe myterne om Kanban er i live, så forhindrer det faktisk folk i at vælge den ultimativt letteste (og faktisk også billigste) vej til organisatorisk agilitet. Simpelthen fordi de (endnu) ikke ved, hvad Kanban i virkeligheden går ud på. Derfor skal du ikke lade dig nøje med en halvkvædet vise. Du skal have alle versene med.

Lad mig fortælle, hvad der overrasker folk mest om Kanban
De fleste af mine kursister m.fl. bliver overraskede over at høre at:
”Kanban er en management metode”
Måske er du også en af dem, der tror, at Kanban kun handler om at skrive sine aktiviteter på Post-its og plante dem på en stor tavle. Så kan man se, hvad der er i gang, og derefter kører tingene, som de nu engang gør. Det er der faktisk mange, der tror.
Faktum er bare, at en Kanban-tavle, hvad enten den er fysisk eller virtuel, er så meget mere end en opgavetavle. Selvom den er super vigtig, fordi den er med til at skabe transparens, så er den faktisk kun en mindre del af Kanban-metoden.
Med Kanban kan I nemlig styre hele jeres arbejdssystem på en ultrastruktureret måde. I systematiserer den måde, I prioriterer og kommunikerer på og ikke mindst behandler jeres blokeringer og flaskehalse på. Alt sammen på tværs af teams.
Jeg tør næsten vædde på, at de fleste af jeres flaskehalse handler om et eller andet, som ikke virker optimalt i jeres eget organisatoriske system. De skaber selvpåførte forsinkelser. Det kunne man jo vælge at gøre noget ved, hvis ellers man kunne se det. Med Kanban får I denne transparens.

Som jeg plejer at sige til mine kursister: ”Kanban sætter et stort spejl op foran jeres organisation og viser jer, hvordan tingene (d.v.s. arbejdet i jeres teams inden- og udenfor IT) egentlig går”. I får ingen skønmalerier at se, som I alligevel ikke kan bruge til noget. I får den rå virkelighed serveret, så I kan tage stilling til, hvad det ville være smart at ændre.
Det er ikke nødvendigvis rart at se sig selv i spejlet, for man får også øje på sine mindre flatterende sider. Men det er jo virkeligheden, og den skal man kende, hvis man vil forandre noget.
En anden ultra-sejlivet myte
Den nok mest sejlivede myte om Kanban er, at metoden kun virker i små support-teams. Det er simpelthen så forkert som det kan være, og jeg har tit tænkt på, hvordan sådan en røverhistorie opstår.
Jeg er kommet til den konklusion, at det må være fordi Scrum, som primært bruges til software-udvikling, definitivt ikke kan bruges i support-teams. Simpelthen fordi man ikke kan forudse, hvilke supportopgaver, der dukker op. Selv i løbet af en dag. Så tanken om at planlægge aktiviteterne i et support-team bare en uge frem i et såkaldt sprint, er jo i sagens natur dødfødt.
Kanban, som er et flow-system, kan sagtens håndtere uforudsigelighed. Derfor virker Kanban også perfekt i support-teams. Det har så fået nogen til at konkludere lidt bagvendt, at så kan det nok kun virke i support-teams. Det er ærgerligt, og det er som sagt skrupforkert.
Sidder du og tænker:“Hey, vi kan da heller ikke planlægge bare en enkelt dag frem med sikkerhed. Der dukker altid et eller andet op, som vi ikke havde forudset, og som absolut skal laves her og nu – faktisk helst i går!”, så kan jeg fortælle dig, at det er en klassiker. Sådan er det faktisk de fleste steder.
Det er derfor, jeg gør meget ud af at fortælle, at det er hamrende smart at kombinere Kanbans principper med Scrum, så nogle af begrænsningerne i Scrum bliver fikset. Og da Kanban er en stor og integreret del i SAFe, så er det da ubetinget smart at blive god til Kanban og dermed få SAFe til at virke ordentligt. (Kanban virker selvfølgelig strålende helt alene. Det er jo en metode i sig selv).
Forestil dig det her:
“Hvad nu, hvis du og dit team kendte Kanbans praksisser og teknikker til bunds og med dem i værktøjskassen kunne gøre det, I allerede gør godt (måske med Scrum eller SAFe), bare endnu bedre?”
Især i disse tider gælder det om at arbejde så effektivt som muligt. Derfor er det en “easy win”, at bruge Kanban til at få mere fart på jeres leverancer, mere værdi til jeres kunder og mindre stress til jer. Det tør jeg godt at love, for jeg har set det ske så mange gange.
Kanban kræver overhovedet ikke, at I laver alt muligt om. Ingen omorganisering og ingen forvirring om roller og ansvar. I skal kun lære Kanbans ret så enkle regler at kende. Og så selvfølgelig følge dem. Ellers sker der jo ingenting.
Måske kan du se for dig, at det ikke ville være værst, hvis I selv uden de store anstrengelser kunne skabe forbedringer. Men hvordan skal du gribe det an?
Det er her, mit helt særlige tilbud kommer ind i billedet
Du kan lære præcis, hvordan du kommer i gang med Kanban hos jer eller optimere det gode, I allerede gør ved at springe på vores Kanban Management Professional (KMP) forløb på 2 x 2 dage. Det afholdes på Ecopark i Århus hhv. den 16. og 17. september og den 30. september og 1. oktober.
Det første kursus hedder ”Kanban System Design”, og du kan læse meget mere her >>
Det sidste kursus hedder ”Kanban Systems Improvement” og du kan se detaljerne her >>
Efter kursus nr. 2 får du en international certificering fra den førende globale Kanban-organisation, Kanban University. Bortset fra at komme hjem med en agil værktøjskasse, der nu bugner af nye værktøjer, så står du også med et stærkere CV.
Og nu til mit særlige tilbud: Jeg tilbyder dig lige nu (og kun denne ene gang) den mest attraktive Kanban-pakke, som du finder noget sted på kloden. Den består af:
1. De to KMP-kurser, som du kan købe samlet med en klækkelig rabat. Jeg giver dig simpelthen et afslag på 4.000 kr., så din samlede pris bliver 15.600 kr. + moms
2. En fri adgang til mit online kursus ”Bliv agil med Kanban”. Så kan du friske din Kanban-viden op når som helst. Jeg plejer naturligvis ikke at forære mine kurser væk, og alle andre må betale 4.400 kr. + moms
3. Et eksemplar af min bog, ”Kompakt basis-guide til Kanban”, som du kan bruge som opslagsværk. Den koster normalt 195 kr. + moms.
Samlet set står du med en foræring på 8.600 kr. + moms, og jeg ved, at det er værdi for alle pengene. Du bliver i dén grad klædt på til at komme godt og sikkert fra start med Kanban eller optimere, hvis I allerede er i gang.
Men hvorfor denne gaveregn?
Det er simpelthen fordi jeg er så glad for at komme ud af min hule og møde agile entusiaster igen ansigt til ansigt. Det er fordi, vi tager til Jylland med KMP-kurserne for første gang, og så er det selvfølgelig også fordi jeg glæder mig til at vise styrken i Kanban-metoden.
Har du spørgsmål, så kontakt mig gerne direkte her: annette@xvoto.dk
Det ville glæde mig sådan at møde dig den 16. september i Århus.
P.S. Der er ikke voldsomt mange pladser tilbage
